
Μια μικρή ανασκόπηση της θέσης της γυναίκας μέσα στη μόδα.
By Christina Askaridou
8 Μαρτίου 2022
Με αφορμή την σημερινή μέρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, θα επικεντρωθούμε στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες στο χώρο της μόδας, ενός χώρου που η συνολική του αξία αγγίζει τρισεκατομμύρια και που για πολλές χώρες αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως για την Ιταλία και τη Γαλλία.
Παρόλο που ο χώρος της μόδας απευθύνεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες εντούτοις ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι creative directors είναι άντρες. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην μεγάλη πορεία του Οίκου Dior η πρώτη γυναίκα artistic director, Maria Grazia Chiuri, ορίστηκε μόλις το 2016 καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε. Αλλά τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν!!
Στην πορεία της ιστορίας της μόδας πάντα υπήρχαν γυναίκες που επέφεραν τρομακτικές αλλαγές αλλά που επισκιάστηκαν από τη βαριά σκιά των αντρών. Γυναίκες όπως η Elsa Schiaparelli, Coco Channel είναι από τα πιο γνωστά ονόματα αλλά πριν από αυτές υπήρξαν και άλλες γυναίκες που άνοιξαν τον δρόμο, όπως η Ιταλίδα Germana Marucelli που ήταν η πρώτη που δημιούργησε την hourglass figure από την οποία αργότερα εμπνεύστηκε ο Christian Dior και δημιούργησε το “New Look”. Εξίσου σημαντικές υπήρξαν και οι Simonetta Visconti di Cesaro η οποία επινόησε την έννοια των boutique καθώς και οι Sorelle Fontana, οι τρεις αδερφές από την Ιταλία που ειδικεύθηκαν στην haute couture.



Παρόλο όμως που πάντα υπήρχαν γυναίκες με καινοτόμες ιδέες δυστυχώς όπως γνωρίζουμε όλοι πάντα οι άντρες μόδιστροι ήταν αυτοί που επικρατούσαν. Το παράδοξο είναι βέβαια ότι ο χώρος της μόδας είναι σχεδόν ο μοναδικός χώρος που οι γυναίκες αμείβονται περισσότερο από τους άντρες (ο άλλος χώρος είναι η πορνογραφία)!!
Η δεκαετία του 1970 λοιπόν δεν μπόρεσε να σταματήσει το τεράστιο κύμα πολιτικών αλλαγών που άρχισε να διαφαίνεται όπως το κίνημα των hippies και το civil rights movement για την πολιτική ισότητα που είχε ξεκινήσει ήδη από το 1964 στην Αμερική. Έτσι φάνηκε η ευκαιρία και για τις γυναίκες να δώσουν ένα πιο δυναμικό παρόν στη μόδα όπως συνέβη με τον οίκο Missoni, τις Βρετανίδες σχεδιάστριες Mary Quant και Vivienne Westwood, την βελγικής καταγωγής Diane Von Furstenberg και αργότερα με τον οίκο Prada όταν ανέλαβε τα ηνία η Miuccia Prada, προς μεγάλη απογοήτευση του πατέρα της που ήθελε να αναλάβει τη διαχείριση ένας από τους γιούς του.


Φυσικά στην πορεία είχαμε και ακόμα περισσότερες γυναίκες να μπαίνουν στο χώρο της μόδας και να εκφράζονται δημιουργικά όπως η Donna Karan, η Norma Kamali και πολλές άλλες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι γυναίκες τολμούν, διεκδικούν, παλεύουν και κυρίως μιλούν όπως μας έδειξε και το #MeToo. Τα πάντα αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς γύρω μας αλλά ο χώρος της μόδας λειτουργεί ακόμα με παρωπίδες ως προς το τί θεωρείται sexy και feminine σε μια γυναίκα ακόμα και σήμερα. Όμως με αγώνα και γυναικείο πείσμα παρά τους δύσκολους καιρούς οι γυναίκες δεν παύουμε να διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν.
Οι γυναίκες πάντα υπήρξαν μαγικά πλάσματα γιατί πέραν από τη δυνατότητα να δημιουργούν ζωή έχουν την αξεπέραστη δυνατότητα να γεννούν και έμπνευση αρκεί να κοιτάξει κανείς τις μούσες της αρχαιότητας ή να δει τα έργα αντρών καλλιτεχνών και θα αντιληφθεί ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μια γυναίκα ως κεντρική πηγή έμπνευσης.


Χρόνια μας πολλά λοιπόν και ας μην ξεχνάμε ποτέ την ήπια και βελούδινη δύναμη που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα και που όμως δεν θα διστάσει να μετατρέψει σε ποτάμι δύναμης αν χρειαστεί!
Η Maya Angelou το περιέγραψε καλύτερα από όλους λέγοντας : “I am grateful to be a woman. I must have done something great in another life”.