

Διάσημες συνεργασίες fashion brands με καλλιτέχνες που είχαν μεγάλη επιτυχία
By Xristina Askaridou
Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο προβληματισμός για τον αν η μόδα είναι τέχνη και οι απόψεις διίστανται. Όμως ανεξαρτήτως του που καταλήγει ο καθένας, το σίγουρο είναι ότι η τέχνη και η μόδα έχουν “συναντηθεί” πολλές φορές στο παρελθόν όπου πολλά fashion houses συνεργάστηκαν ή και εμπνεύστηκαν από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Και το αποτέλεσμα υπήρξε εντυπωσιακό, με τα οφέλη που αποκόμισαν και οι δύο πλευρές πολύ σημαντικά. Οι μεν καλλιτέχνες κέρδισαν περισσότερη αναγνωρισιμότητα και το έργο τους έγινε γνωστό σε διεθνές επίπεδο και τα δε brands κατάφεραν να προσδώσουν μια πιο sophisticated εικόνα στο prestige τους.
Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για μερικές από τις συνεργασίες αυτές που πραγματικά αντιπροσωπεύουν το art–meets–fashion collaboration πνεύμα.
Καταρχάς, η συνεργασία μεταξύ μόδας και καλλιτεχνών δεν αποτελεί κάτι καινούργιο αλλά σπέρματα αυτής της σύμπραξης εντοπίζουμε ήδη από το 1937 όταν η πρωτοπόρος Elsa Schiaparelli συνεργάστηκε με τον Salvador Dali. Συνέπεια αυτής της συνεργασίας υπήρξε το Shoe Hat (το οποίο ήταν ένα καπέλο σε σχήμα ανεστραμμένου παπουτσιού), το Tear Dress (όπου είχε σχέδια επάνω που έμοιαζαν σαν να είναι κατά τόπους σκισμένο) και φυσικά το iconic Lobster Dress (με τον περίφημο αστακό επάνω, όπου αυτή ήταν και η κύρια συμβολή του Salvador Dali).



Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1965, ο YSL παρόλο που δεν συνεργάστηκε ακριβώς με τον διάσημο ζωγράφο Piet Mondrian, μιας και ο Mondrian είχε πεθάνει το 1944, εντούτοις το διάσημο Mondrian Dress που εμπνεύστηκε ο YSL αποτελεί σημείο σταθμό στη σχέση μεταξύ τέχνης και μόδας. Ο YSL βρισκόταν σε μια φάση της καλλιτεχνικής ζωής του όπου ήθελε να δημιουργήσει πιο χαλαρά φορέματα, με περισσότερο χρώμα και πιο λιτές- γεωμετρικές γραμμές, ήθελε δηλαδή μια πιο σύγχρονη ματιά για την τότε μοντέρνα γυναίκα. Το Mondrian Dress απεικόνιζε τα βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε, κίτρινο αλλά και λευκό) πλαισιωμένα από υπερμεγέθη και ακανόνιστα ως προς το μέγεθος μαύρα πλαίσια όπως ακριβώς και στον αντίστοιχο πίνακα του Μondrian. Η κολεξιόν είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που στην Haute Couture συλλογή του οίκου το 1980 συμπεριλήφθηκε μια παραλλαγή του ίδιου φορέματος.


Ήταν τόσο μεγάλη η επιρροή που άσκησε η δημιουργία αυτού του φορέματος που και η Hermès για την κολεξιόν της F/W 2020-2021 εμπνεύστηκε και η ίδια από τη δημιουργία του YSL και το απέδωσε με τον δικό της τρόπο. Η συλλογή χαρακτηρίζονταν από την ίδια χρωματική παλέτα που φέρει το Mondrian Dress με σαφείς επιρροές από το equestrian background του Οίκου. Κυριάρχησαν τα γεωμετρικά prints και πάλι όπως η ίδια η γεωμετρική δομή του πίνακα του Piet Mondrian (ο οποίος ανήκε στην καλλιτεχνικό ρεύμα του κυβισμού). Ακόμα και το set του fashion show της Hermès τιμούσε τον μεγάλο καλλιτέχνη έχοντας κολόνες που ήταν βαμμένες επίσης στα γνωστά χρώματα του πίνακά του.


Μια ακόμα εξαιρετική συλλογή με μεγάλο αντίκτυπο στην pop culture αποτελεί και συλλογή της εταιρίας Coach x Jean Michel Basquiat για το φθινόπωρο του 2020. Ο Basquiat μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και ήταν graffiti artist και αυτοδίδακτος ζωγράφος στην Νέα Υόρκη. Χαρακτηριστικό του ήταν τα αινιγματικά του σχέδια και σήμα κατατεθέν του το μικρό στέμμα που ζωγράφισε πολλές φορές και το μικρό παιδικό σκίτσο του δεινόσαυρου. Αυτά τα σχέδια χρησιμοποίησε και η εταιρία Coach με πολύ μεγάλη επιτυχία πάνω σε τσάντες, φορέματα, ζώνες, σακίδια πλάτης και μαντήλια. Σημαντική πληροφορία αποτελεί το γεγονός ότι στην καμπάνια της Coach το diversity των μοντέλων που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ μεγάλο γεγονός που αντιπροσώπευε και τον τρόπο ζωής του ίδιου του Basquiat, καθότι ήταν μαύρος με καταγωγή από Αϊτή και Πουέρτο Ρίκο.


Την ίδια φιλοσοφία διαπιστώνουμε και στη συνεργασία Gucci x Unskilled Worker το 2017 αν και η σχέση με την Helen Downie (που είναι και το πραγματικό της όνομα) είχε ξεκινήσει ήδη από το 2015. Η Helen Downie είναι μια ζωγράφος με έδρα το Λονδίνο της οποίας τη δουλειά ανακάλυψε ο Alessandro Michele (creative director της Gucci) στο Instagram και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία τους. Τα σχέδια της αποτυπώθηκαν πάνω σε φορέματα του οίκου, σε sneakers, σε τσάντες, σε μια γενικά capsule collection που αποτελούνταν από μόλις 40 κομμάτια. Η Downie δήλωσε ότι την έμπνευση της την άντλησε από τα shows του οίκου στα οποία είναι πάντα προσκεκλημένη. Τα σχέδια της χαρακτηρίζονται από την μίξη της φύσης με ανθρώπινους χαρακτήρες, κινούνται μεταξύ πραγματικού και εφήμερου. Όπως έχει δηλώσει και η ίδια δημιουργεί τους χαρακτήρες που ζωγραφίζει με βάση το σχεδιαστικό πνεύμα του Michele. Φυσικά η συλλογή έγινε δεκτή από το καταναλωτικό κοινό με πολύ μεγάλη αγάπη κάνοντας ευρύτερα γνωστή τη δουλειά της και φυσικά η Gucci κατάφερε να προσελκύσει μια ακόμη μεγαλύτερη μερίδα νεανικού κοινού.


Μπορεί να μην είναι εύκολο να ξεκαθαρίσουμε για το αν η μόδα τελικά είναι τέχνη αλλά είναι βέβαιο ότι συνεργασίες σαν αυτές που αναφέραμε μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μόδα και η τέχνη πορεύονται μαζί δημιουργώντας εξαιρετικά αποτελέσματα!