Elsa Peretti: η ευφυής σχεδιάστρια κοσμημάτων του οίκου Tiffany & Co. που άφησε εποχή

Η δημιουργός πίσω από σχέδια που όλοι έχουμε δει και θαυμάσει

by Christina Askaridou

Όσοι αγαπούν τα κοσμήματα και γνωρίζουν τον οίκο Tiffany & Co. είναι αδύνατο να μην γνωρίζουν για την εμβληματική σχεδιάστρια κοσμημάτων του οίκου που άφησε εποχή όχι μόνο για το ταλέντο της και τα αριστουργηματικά κοσμήματα που εμπνεύστηκε, αλλά και για την τολμηρή και πληθωρική της προσωπικότητα.

Η Peretti γόνος εύπορης ιταλικής οικογένειας γεννήθηκε στη Φλωρεντία αλλά έζησε στη Ρώμη όπου και σπούδασε interior design μιας και από μικρή ηλικία ανακάλυψε την καλλιτεχνική φλέβα που είχε. Τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο στη Βαρκελώνη όπου μαγεύτηκε από την αρχιτεκτονική του Gaudi  και αργότερα έγινε κομμάτι της ευρύτερου καλλιτεχνικού κύκλου του Salvador Dali.

Όταν το 1967 μετακόμισε στην Νέα Υόρκη έγινε μια από τις μούσες του διάσημου φωτογράφου μόδας Helmut Newton και ξεκίνησε μια άστατη ζωή με αλκοόλ και ναρκωτικά ως μόνιμη θαμώνας του θρυλικού Studio 54.

Elsa Peretti for Helmut Newton, 1975

Ήταν εκεί που γνωρίστηκε με μια άλλη ηγετική μορφή του χώρου της αμερικανικής μόδας, τον Halston με τον οποίο την συνέδεσε βαθιά φιλία και ο οποίος ήταν αυτός που τη σύστησε στο οίκο Tiffany καθότι μέχρι τότε η Peretti είχε ήδη ξεκινήσει τη σχεδιαστική της καριέρα στο χώρο του κοσμήματος.

Έτσι τον Ιούνιο του 1974 ανακοινώνεται επίσημα η συνεργασία της με τον οίκο Tiffany η οποία διήρκεσε για πάρα πολλά χρόνια στη διάρκεια των οποίων η Peretti κληροδότησε στο χώρο της κοσμηματοποιίας αληθινά κομψοτεχνήματα. Η έμπνευσή της υπήρξε απαράμιλλη φέρνοντας επανάσταση με τις συλλογές που δημιούργησε. Όπως είχε δηλώσει και η ίδια, «τα κοσμήματα δεν είναι μόδα, πρέπει να έχουν διάρκεια στο χρόνο και όχι να τα βάζουμε στην άκρη μόλις προκύψει κάτι καινούργιο».

Στις συλλογές της την ενδιέφεραν τα φυσικά σχήματα που συναντάμε στη φύση, η απλότητα του design που ξυπνά τις αισθήσεις, οι μεταλλικές επιφάνειες και η δουλειά της έδινε την εντύπωση της ανάμειξης πολύτιμων μετάλλων και γλυπτικής.

Όλοι μας έχουμε θαυμάσει την ομορφιά και την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια ενός από τα διάσημα μενταγιόν που σχεδίασε σε σχήμα καρδιάς που μέσα είναι άδειο και το οποίο μπορεί να είναι είτε όλο από μέταλλο είτε στολισμένο διακριτικά με μικρά διαμάντια. Ήθελε με αυτή της τη δημιουργία, την οποία εμπνεύστηκε από ένα γλυπτό του Henry Moore, να απεικονίσει το κενό που όλοι μας μπορεί να έχουμε μέσα μας και την έλλειψη συναισθηματισμού.

Αργότερα, σε ένα από τα ταξίδια της στην Jaipur της Ινδίας ήρθε σε επαφή με τεχνίτες κοσμημάτων οποίοι δούλευαν το κόσμημα με μια τεχνική που το έκανε να μοιάζει με ύφασμα. Αυτό αιχμαλώτισε τη φαντασία της και έτσι σχεδίασε την Mesh Collection της όπου δημιούργησε κοσμήματα, όπως κολιέ ή βραχιόλια που έμοιαζαν να είναι σαν ύφασμα, να ρέουν πάνω στο δέρμα σαν νερό και να εφαρμόζουν σαν δεύτερο δέρμα πάνω στη γυναίκα που το φορούσε.

Η Peretti όμως έμοιαζε ασταμάτητη και έτσι δεν άργησε να σοκάρει και πάλι τον κόσμο της υψηλής κοσμηματοποιίας με την επόμενη συλλογή της που έφερε το όνομα Diamonds by the Yard. Εδώ προσπάθησε να καταλύσει τον μύθο ότι τα διαμάντια επιτρέπεται να φορεθούν μόνο σε “ειδικές” περιπτώσεις και μόνο από άτομα που διαθέτουν πολλά χρήματα. Στην ουσία κατέστησε τα διαμάντια πιο προσιτά στο ευρύτερο κοινό δημιουργώντας κολιέ και βραχιόλια που έφεραν μικρά διαμάντια σε όλο το μήκος τους και έδιναν την εντύπωση της διακριτικής πολυτέλειας που μπορούσαν να φορεθούν όλη την ημέρα.

Φυσικά με τη διάρκεια των ετών το αστείρευτο ταλέντο της της επέτρεψε να σχεδιάσει και πλήθος άλλων συλλογών όπως The Bean Collection, The Teardrop Collection, The Bone Collection και The Snake Collection όλες με τεράστια επιτυχία που δεν έπαψαν να αγοράζονται ακόμα και σήμερα και να αντιγράφονται σε διάφορες παραλλαγές.

Επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά ότι η Elsa Peretti ήταν μια τολμηρή γυναίκα που δεν δίσταζε να καινοτομήσει και να χαράξει μια δική της πορεία, πρωτόγνωρη για τα τότε δεδομένα.

The bean collection
The teardrop collection

                             

The snake collection 

                                              

The bone collection

           

Ήταν τόσο μεγάλη η συνεισφορά της στο χώρο του κοσμήματος που οι συλλογές της απολάμβαναν μεγάλου θαυμασμού και απέκτησαν το status ειδών τέχνης. Για αυτή της την πορεία είχε βραβευθεί με το CFDA Award, είχε λάβει τον τίτλο της επίτιμης διδάκτωρ στο Fashion Institute of Technology και από το 2009 κατέχει μια θέση στις μόνιμες συλλογές του Βρετανικού Μουσείου.

Τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 80 ετών άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι- ησυχαστήριο που διέθετε σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας. Δεν χωρά όμως καμία αμφιβολία ότι έζησε μια έντονη και γεμάτη ζωή με πολλή μεγάλη επιτυχία και το όνομα της συνδέθηκε άρρηκτα με τον οίκο Tiffany & Co. Το όραμά και η επαναστατική ματιά που διέθετε θα διατηρούνται πάντα γιατί τόλμησε να “παίξει” με σχήματα και υφές που κανένας άλλος δεν είχε την φαντασία να κάνει.

Published by Theodora

A book is a gift you can open again and again

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: