Brands που παρέμειναν “οικογενειακή υπόθεση”

Ιταλικοί κολοσσοί της μόδας που περνάνε από γενιά σε γενιά.

 

By Christina Askaridou

Είναι αλήθεια ότι οτιδήποτε φέρει τη σφραγίδα του Made in Italy αποτελεί συνώνυμο της ποιότητας και της κομψότητας. Αλήθεια αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι η Ιταλία, ως γνήσια μεσογειακή χώρα (!), έχει διατηρήσει το καθεστώς της οικογενειακής επιχείρησης ακόμα και στο χώρο της μόδας. Το να περνά η διοίκηση ενός brand από γενιά σε γενιά δημιουργεί την ασφάλεια ότι δεν χάνεται το DNA του ιδρυτή του και έτσι διατηρείται ο χαρακτήρας και η αισθητική του. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 60% των εισηγμένων ιταλικών οίκων στο χρηματιστήριο η πλειοψηφία των μετοχών τους κατέχεται από μέλη της οικογένειας του ιδρυτή. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι…..it’s a family affair!!! 

Επιλέξαμε στο σημερινό μας άρθρο να επικεντρωθούμε σε τέσσερις εταιρίες κολοσσούς που όχι μόνο παραμένουν οικογενειακοί αλλά διαπρέπουν στο πέρας των δεκαετιών.

Prada

Όταν το 1913 ο Mario Prada άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Μιλάνο δεν είχε φανταστεί την επιτυχία που θα γνώριζε αργότερα. Ξεκίνησε πουλώντας τσάντες, βαλίτσες, κοσμήματα και βαλιτσάκια ομορφιάς. Το 1919 κατάφερε να γίνει ο επίσημος προμηθευτής της ιταλικής βασιλικής οικογένειας και έτσι καταξιώθηκε και οδηγήθηκε προς το δρόμο της δόξας. Ο Mario Prada επιθυμούσε η επιχείρηση να παραμείνει στα χέρια της οικογένειας και τελικά πέρασε στα χέρια της σημερινής κατόχου του, της Miuccia Prada το 1978, αν και ο πατέρας της ήθελε την εταιρία να την διευθύνει ένας από τους τρεις γιους του και όχι η κόρη του. Όμως τελικά ο οίκος Prada γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία υπό την ηγεσία της Miuccia. Σήμερα το 95% του οίκου ανήκει στην Miuccia Prada, στο σύζυγό της Patrizio Bertelli και στα αδέρφια της.  Αν και αρχικά η Miuccia σχεδίαζε κυρίως αξεσουάρ, το 1989 λάνσαρε της πρώτη της ready to wear collection με μεγάλη επιτυχία και το 1992 λάνσαρε την πιο σχετικά οικονομική σειρά τη Miu Miu. Σήμερα ο οίκος Prada αποτελεί από τα πιο προσοδοφόρα brands με φοβερή απήχηση στις νέες γενιές.

Missoni

Μια ακόμη επιτυχημένη περίπτωση αποτελεί και ο οίκος Missoni που ιδρύθηκε στο μακρινό 1953 από τον Ottavio (πρώην δρομέα αθλητή) και τη Rosita Missoni. Ο οίκος Missoni είναι γνωστός για τα πολύ ιδιαίτερα πλεκτά του ρούχα, τις zig zag γραμμές του, τα πολύχρωμα, τα γεωμετρικά και φλοράλ σχέδια του καθώς και για την ειδική επεξεργασία νήματος που κάνει το ρούχο να φαίνεται ανομοιόμορφο και φθαρμένο (το λεγόμενο sub yarn). Η διεθνής επιτυχία όμως ήρθε όταν η Diana Vreeland, η τότε αρχισυντάκτρια της αμερικανικής Vogue, βοήθησε τον οίκο προωθώντας τον σε πολλούς fashion buyers της εποχής με αποτέλεσμα την δεκαετία του 1970 το όνομα Missoni να αποτελεί την επιτομή του cool-girl ’70s. Στις μέρες μας η διοίκηση έχει περάσει στα χέρια των απογόνων τους, του Vittorio, του Luca και της Angela Missoni η οποία και αποτελεί την Πρόεδρο της εταιρίας. Παρόλα αυτά η Rosita Missoni δεν έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση αλλά έχει αναλάβει τη σειρά Missoni Home, μιας και η εταιρία ασχολείται επίσης και με το κομμάτι της εσωτερικής διακόσμησης των αυτοκινήτων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και με τη δημιουργία θεατρικών κουστουμιών.

Ferragamo

Ο Salvatore Ferragamo έγινε γνωστός λόγω των εξαιρετικών σε ποιότητα, στυλ και πρωτοτυπία παπουτσιών του όμως η πορεία υπήρξε δύσκολη. Δημιούργησε την εταιρία του το 1930 αφού πρώτα σπούδασε υποδηματοποιός στην Νάπολη, αργότερα δούλεψε σε εργοστάσιο που έφτιαχνε μπότες στην Βοστόνη και το 1927 επέστρεψε στην Φλωρεντία αλλά ξεκίνησε να διευρύνει τις επιχειρήσεις του αρκετά αργότερα, τη δεκαετία του 1950 φτιάχνοντας τσάντες, μεταξωτά αξεσουάρ, αρώματα, και ready to wear collections. Μαζί με τη γυναίκα του Wanda απέκτησαν πέντε παιδιά (τη Fiamma, τη Giovanna, τη Fulvia, τον Ferrucio, τον Massimo και τον Leonardo). Αν και το 1960 ο Salvatore Ferragamo απεβίωσε, σήμερα η εταιρία διευθύνεται από την τρίτη γενιά των Ferragamo με την ίδια δυναμική καθώς με την πάροδο των ετών οι Ferragamo της κάθε γενιάς σημείωσαν εξαιρετικές επιτυχίες όπως τα Vara pumps του 1978 που σχεδίασε η Fiamma Ferragamo ή ακόμα και από τη δημιουργία της αντρικής κολεξιόν τη δεκαετία του 1970. Το όνομα Ferragamo είναι τόσο σημαντικό όπου το 1995 ιδρύθηκε το Salvatore Ferragamo Museum όπου εκεί μπορεί να δει από κοντά όλα τα σχέδια που έχει δημιουργήσει ο οίκος και όλα τα τα παπούτσια που έχει δημιουργήσει αποκλειστικά για πολλούς αστέρες του Hollywood. Οπότε αν ο δρόμος σας, σας φέρει στη Φλωρεντία μην διστάσετε να το επισκεφτείτε!

Vitale Barberis Canonico

Από όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις πολλών ιταλικών οίκων μόδας που έχουν μεγάλη επιτυχία σήμερα, μια από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες αποτελεί η εταιρία Vitale Barberis Canonico (VBC).  Η VBC είναι γνωστή κυρίως στους βαθύς γνώστες της ιστορίας της μόδας και τώρα έχετε την ευκαιρία να τη γνωρίσετε και εσείς! Έτσι λοιπόν αξίζει να σημειώσουμε ότι αποτελεί από τις κορυφαίες εταιρίες που προμηθεύει οίκους μόδας με πολυτελή υφάσματα στην Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό και κατέχει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία bespoke και όχι μόνο αντρικών κουστουμιών. Ένας από τους πιο παλιούς πελάτες της αποτελεί το επίσης ιταλικό brand Ermenegildo Zegna. Η VBC ιδρύθηκε το 1663 από τον Αjmo Barbero o οποίος ύφαινε υφάσματα και προμήθευε με αυτά τον τότε Δούκα του Σαβοίου στη νότιο-ανατολική Γαλλία. Στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της εταιρίας πέρασε από πολλά κύματα, από το οικονομικό κραχ του 1930 από δύο παγκόσμιους πολέμους αλλά κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να επεκταθεί σε Αμερική, Κίνα και στις ανατολικές Ινδίες. Και όλα αυτά γιατί απλά η ποιότητα των υφασμάτων είναι απαράμιλλη, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το 1770 παρήγαγε υφάσματα για το βασιλικό στρατό και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο προμήθευε τον ιταλικό στρατό με υφάσματα για τις στολές του γιατί είχαν μεγάλη ανθεκτικότητα. Σήμερα η εταιρία έχει γίνει ακόμα πιο sophisticated και 13 ακόμα ολόκληρες γενιές μετά βρίσκεται στα χέρια του Alessandro, Franceso και Lucia Barberis Canonico, απόγονοι της οικογένειας.

Την επόμενη φορά που θα πιάσετε στα χέρια σας ένα Made in Italy προϊόν μη διστάσετε να αναρωτηθείτε την ιστορία του, μπορεί και να σας εκπλήξει!!! 

Published by Theodora

A book is a gift you can open again and again

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: