Της καρδιάς το μαλλί.

Από τον Ragazzo Urbano.


Τα πρόβατα εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο γύρω στο 9000 με 7000 π.Χ. Αρχικά είχαν περισσότερες τρίχες παρά μαλλί και χρειάστηκε να εκτραφούν δια επιλογής για να φτάσουν στη σημερινή τους μορφή κοντά στο 6000 π.Χ. Τα πρώτα μάλλινα ρούχα φτιάχτηκαν γύρω στο 400 με 300 π.Χ. 

Το μαλλί γενικότερα προέρχεται και από άλλα ζώα και έχει έτσι διαφορετικές ποιότητες. Από την κατσίκα προέρχεται το κασμίρ και το μοχέρ,  από τον μοσχόβου της Αρκτικής το κίβιουτ, από το κουνέλι το ανγκορά, από ειδική κατηγορία προβάτου το μερινό και ο αλπακάς.

Η βασική ιδιότητα του μαλλιού, που το κατέστησε πολύτιμο, είναι ότι οι ίνες του συγκρατούν τον αέρα και έτσι ζεσταίνουν.

Μέχρι τον μεσαίωνα το εμπόριο του μαλλιού είχε αναπτυχθεί τόσο, που αποτελούσε βασικότατο προϊόν εξαγωγών για την Αγγλία, η οποία είχε θεσπίσει και ειδική σχετική φορολογία. 
Το μαλλί αποτέλεσε βασικό υλικό για την υφαντουργία των Μεδίκων στη Φλωρεντία και στην Ισπανία απαιτείτο ειδική βασιλική άδεια για την εξαγωγή προβάτων μερινό.
Οι Γερμανοί κατάφεραν κάποια στιγμή να επικρατήσουν των Άγγλων στο εμπόριο του μαλλιού, αλλά ήταν οι Αυστραλοί που κυριάρχησαν έως τον 19ο αιώνα. 
Από τα μέσα του 20ου αιώνα παρατηρείται πτώση του εμπορίου μαλλιού λόγω των νέων συνθετικών υλικών που εμφανίζονται. 
Στις αρχές των 70s όμως το μαλλί επανακάμπτει, καθώς δημιουργείται για πρώτη φορά μαλλί, που μπορεί να πλυθεί. 
Οι χρήσεις του πολλές.  Κουβέρτες, χαλιά, επενδύσεις ρούχων, καλύμματα για σφυριά χορδών πιάνου, ακόμα και λιπάσματα.
Το γνωστό μας μάλλινο πουλόβερ ξεκίνησε να φοριέται τον 15ο αιώνα από τους ψαράδες των Channel Islands. Από τα μέσα του 19ου αιώνα φοριέται και από το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας. Η χρήση του δεν άλλαξε ιδιαίτερα έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Αποτελούσε ένα κυρίως εργατικό ρούχο.
Μόλις το 1921, όταν ο γνωστός για τις στυλιστικές του πρωτοτυπίες πρίγκιπας της Ουαλίας, φόρεσε δημοσίως ένα μάλλινο πουλόβερ από τα νησιά Shettland, άλλαξε το ρούχο αυτό κατηγορία και αποτέλεσε το αντικείμενο μιας ενδυματολογικής μανίας.

Ο πρίγκηπας καθιέρωσε τη μόδα των πουλόβερ αυτών με τα γνωστά παραδοσιακά σχέδια με λαιμόκοψη ή V.
Την ίδια εποχή ο συγγραφέας Noel Coward καθιέρωνε ένα άλλο εμβληματικό μάλλινο ρούχο, το ζιβάγκο. 
Από τα 20s έως τα 70s όλοι από τον Errol Flynn και τον Cary Grant μέχρι τον Steve McQueen και τον Michael Caine έδωσαν στο μάλλινο πουλόβερ μια θέση στη show business. 
Ο χειμώνας πλησιάζει. Τα διαφορετικά στυλ του πουλόβερ θα τραβήξουν αναμφίβολα την προσοχή σου. Λαιμόκοψη ( crew-kneck ), V-neck, tennis V-neck με πιο βαθύ κόψιμο, ζιβάγκο ( turtleneck), ή μάλλινες ζακέτες με κουμπιά μπορούν να προσθέσουν ενδιαφέρον στην ανδρική γκαρνταρόμπα.

 Διάλεξε το χρώμα, την πλέξη και την εφαρμογή ανάλογα με το ύφος που θέλεις να δώσεις. Διάλεξε κασμίρ για υψηλή ποιότητα και θερμότητα, μερινό για πιο λεπτά πουλόβερ και layering ( πάνω από πουκάμισο) ή αλπακά για υποαλεργική ποιότητα.
Πάνω απ’όλα κάνε το μάλλινο πουλόβερ σου σύμμαχο για να κρατήσεις το κρύο μακριά απ’ την καρδιά σου σε μια εποχή που απαιτεί συντροφιά. 

Published by Theodora

A book is a gift you can open again and again

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: