Κοτλέ- το νήμα του χρόνου.

Aπό τον Ragazzo Urbano.

Προερχόμενο από την Αίγυπτο του 2ου αιώνα, από το Al fustat, εξού και fustian στα αγγλικά, το ιδιόρρυθμο αυτό βαμβακερό ύφασμα με τις ποικίλες χρήσεις του ανά τους αιώνες, με γλωσσικές προεκτάσεις από τον Σαίξπηρ έως τον Engels, χρησιμοποιούμενο ως επίθετο που υπογραμμίζει την πολυτέλεια ή την εργατική τάξη αντίστοιχα το corduroy – από το Cord du roi, (το νήμα του βασιλιά)-ή cord duroy ( αγγλικό βαμβακερό ύφασμα), ή και velours côtelé, έχει επιστρέψει, ήδη από τα τέλη του 18 αιώνα στην Ευρώπη, εναλλακτικά και έξυπνα στην γκαρνταρόμπα του 21ου.

Μπορεί στους σαραντάρηδες να θυμίζει το σχολείο και τον μπαμπά τους στα 70s, ήδη όμως από το 2006, που το επανέφερε στην επικαιρότητα η εταιρεία Corduroy Appreciation Club, το ελληνικό κοτλέ -( côtelé, επιλέξαμε Γαλλία)- είναι εδώ για να μείνει. 

Φοριέται σε διάφορες μορφές τζάκετ, όπως trucker ή blazer ή ως overshirt -πουκάμισο. Μπορεί να γίνει casual επιλογή, αλλά και πιο smart, ανάλογα με το πάχος των διαστημάτων της ύφανσης και της ρίγας. Όσο πιο λεπτά τόσο πιο επίσημα.

Τα χρώματα επίσης μπορούν να καθορίσουν τη χρήση. Μαύρο, πράσινο ή μπορντώ για επισημότητα. Μπεζ και ξεθωριασμένο μπλε για πιο καθημερινή χρήση. 

Φόρεσε ένα κοτλέ blazer μ’ ένα ζιβάγκο για ένα επαγγελματικό δείπνο ή σε μια πρεμιέρα, αν σε καλέσουν, ή αλλιώς φόρα το cropped κοτλέ jacket σου με τζην και αθλητικά για μια κυριακάτικη απογευματινή βόλτα. 

Μπορείς να το επιλέξεις και ως παντελόνι για κάθε ύφος ή γραμμή, που θέλεις να έχει το ντύσιμό σου. Θα σου δίνει πάντα ένα τόνο πιο ψαγμένο.

Όπως και να το φορέσεις, πάντα θα παραπέμπει σε κάτι παλιό, κλασικό, vintage που λέμε, κάτι που σου θυμίζει ότι τέτοιο σακάκι με καρό πουκάμισο φορούσε και ο De Νiro στον ταξιτζή. Εσύ όμως προσπάθησε να τον μιμιθείς μόνο ενδυματολογικά…είναι αρκετό. 

Published by Theodora

A book is a gift you can open again and again

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: